Kipu!

Ehlers-Danlos syndrooman aiheuttamat kivut

Toistaiseksi tuntemattomasta syystä joillekin yliliikkuville ihmisille kehittyy hankalia kiputiloja. Tämä pitää paikkansa etenkin naisten ja Ehlers-Danlosin syndroomaa sairastavien tapauksessa. Erityisesti EDS III voi olla hyvin kivulias ja hoitoresistentti. Kiputilojen taustalla on kivun säätelyn häiriöitä. EDS-kipuoireisto voi alkaa jo lapsuudessa. Yliliikkuvuuden aiheuttaman kivun syy ei ole psyykkinen häiriötila.

Ehlers-Danlos oireyhtymää sairastavat potilaat kärsivät etenkin nivel- ja selkäkivuista. Kipu voi esiintyä ensin levossa. Kroonistuessaan kivusta voi tulla jatkuvaa, pistelevää, syvää tai terävää. Myös puutumista voi esiintyä. Tietyt asennot ja erityisesti staattinen rasitus pahentavat kipua. Rasituksen jälkeiset kivut tulevat viiveellä. Naisten kokemat kivut voivat vaihdella kuukautiskierron mukaan.

Kivun hoito ja hallinta

EDS-kipuja voidaan hoitaa ja hallita lääkkeillä, harjoitteilla, levolla ja kognitiivisella terapialla.

Lääkityksenä voivat toimia parasetamoli, tulehduskipulääkkeet, opiaatit sekä kipukynnystä nostavat masennuslääkkeet. Usein käytetään näiden yhdistelmiä. Pyrkimyksenä on saada kipu kuriin niin, että siitä ei tulisi invalidisoivaa. Mikäli EDS-potilaalla on kohonnut verenvuotoriski, pitäisi välttää tulehduskipulääkkeiden jatkuvaa käyttöä.

Fysioterapian avulla voidaan kehittää kehonhallintaa ja lihaskuntoa. On tärkeää myös oppia olemaan rasittamatta itseään liikaa, jotta viiveellä tuleva kipu voitaisiin välttää.

Lepo on olennainen osa kivun hallintaa. Staattisissa asennoissa ei tulisi olla kovin kauan kerrallaan. Staattisen asennon pitäminen sekä väsyttää että venyttää kudoksia. Kudosten venytys taas saattaa aiheuttaa lisäkipuja.

Kognitiivinen terapia voi olla keino oppia olemaan erilainen ja notkea. Kivut eivät vähene terapialla. Sen sijaan terapian avulla voi löytää uuden tavan elää kivun kanssa.

Lähteet:

Huuskonen, Marja: Selittääkö yliliikkuvuus kipua? Unohdettu hypermobiliteettisyndrooma. Kipuviesti 02/07. Nettiversio osoitteessa http://www.suomenkivuntutkimusyhdistys.fi/Julkiset_tiedostot/Kipuviesti/KIPUV_2_07_SELITTAAKO_YLILIIKKUV.pdf

Keer, Rosemary & Grahame, Rodney: Hypermobility Syndrome. Recognition and Management for Physiotherapists. Elsevier. 2003. (Saatavissa Amazonista.)

Curry, SR. Pharmacological Considerations in Ehlers-Danlos Syndrome. Nettiversio http://www.ehlersdanlos.ca/pharma.htm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä käytä omaa nimeäsi, jos et halua sen näkyvän. Kommentoidessasi käytä nimimerkkiä, vaikka jättäisit viestin anonyyminä. Jos haluat vastata edelliselle kommentoijalle, voit käyttää vastaa-toimintoa.